A Tisza-tó varázslatos vizeiben feltárult őseink titkos kincse: mostantól te is gyűjtheted ezt a különleges desszert alapanyagot, a sulyomot! - Pénzcentrum


Az Élményfalu Sarud a minap egy TikTok-videóban mutatta meg, hogyan "szüretelik" a sulyomot. A tüskés, szúrós héj mögött ugyanis egy meglepően finom, gesztenyés ízű fehér csemege rejtőzik. Régen a vízparti falvakban szárítva, főzve vagy sütve ették, lisztjéből pedig kenyeret is készítettek. Ma már a gyűjtése csak engedéllyel lehetséges, de Sarudon legálisan, természetvédelmi felügyelet mellett szedik, és gasztronómiai különlegességként kínálják - például sulyomkrémként, püréként vagy akár csokoládéba keverve.

Bár a horgászok gyakran mérgelődnek miatta, a természetvédők örömmel tapasztalják, hogy a sulyom egyre több magyar vizes élőhelyen - például a Tisza, a Bodrog és más folyók partján, valamint a Tisza-tónál és a Kis-Balatonnál - újra felbukkan. Ez a növény ugyanis kulcsfontosságú szerepet tölt be a tavak ökológiai egyensúlyának fenntartásában.

A holtágak varázslatos növénye, a sulyom (Trapa natans), más néven vízigesztenye vagy vízimogyoró – ismertebb nevén bika, istennyila, gyoszom, suly, vagy susa – büszkén terpeszkedik Magyarország vizein, hiszen őshonos fajta. Zöld levelei ragyogó fényben úsznak a víz felszínén, míg termése egy kemény, tüskés "barna dió", amely ízletesen elkészítve, akár főzve vagy sütve is fogyasztható. Nemcsak ínycsiklandó csemege, hanem őseink téli élelmiszerének is számított. Európában már a neolitikum idején, a bronzkori táplálkozásban is jelen volt. Ma is sokan gyűjtik a Duna és a Volga deltájában, ahol kalmük dió néven emlegetik. A 19. században Jókai Mór is megörökítette írásaiban, hangsúlyozva a magyar népi táplálkozásban betöltött fontos szerepét. A vízparti falvak lakói szárították, lisztet őröltek belőle, sőt még kenyeret is sütöttek a magjából, ezzel is gazdagítva étkezéseiket.

Ma már védett növényfajról van szó, amelynek természetvédelmi értéke 5000 forint. Ezért csak hivatalos engedéllyel lehet gyűjteni - mint például Sarudon, ahol a Tisza-tó partján októberben legálisan zajlik a sulyomgyűjtés. Ráadásul, ahogy a Sulyom Tájétterem TikTok-videójából kiderül, most olyan lelkes segítőket keresnek Sarudon, akik örömmel vágnának bele ennek a különleges csemege beszerzésébe.

A Kis-Balaton és a Tisza-tó vizeiben a sulyom látványosan terjed. A zalai pecások még nyár elején arról panaszkodtak, hogy "nem lehet tőle horgászni", mert a levelek szőnyege elzárja a horgászhelyeket. A természetvédelmi szakemberek szerint viszont a növény jelenléte kifejezetten kedvező jel.

"A sulyom nem csupán élőhelyet teremt a rovarok és puhatestűek számára, hanem árnyékot is nyújt a víznek, hozzájárul az oxigéntermeléshez, és segít fenntartani a vízminőség tisztaságát" - mondta Látrányi-Lovász Zsófia, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakértője a Zaol.hu-nak.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer alapvető célja, hogy a természet erejét kihasználva segítse az ember munkáját. A sulyom, mint természetes szűrő, kiemelkedő szerepet játszik ebben a folyamatban: hatékonyan megfogja a vízben lebegő szerves anyagokat, ezzel pedig jelentősen csökkenti a Balatonba jutó tápanyagok mennyiségét.

A növény túlzott elszaporodása ugyanakkor ökológiai problémákat is okozhat. A sűrű sulyomtakaró elzárhatja a napfényt és az oxigént a víz alatti élővilágtól, és megnehezíti a halak mozgását. Ezért a vízügyi hatóságok időnként kénytelenek visszavágni vagy kaszálni a növényt - mindig engedéllyel és szigorú természetvédelmi felügyelet mellett.

Az utóbbi időszakban a hazai gasztronómiai színtéren egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sulyom, mint különleges alapanyag. Az elkészítése egyszerű, nem igényel különösebb szaktudást: a zöld levelekről leszedett sulyomgolyókat megmossuk, majd forrásban lévő vízben 5-8 percig főzzük. Miután lehűlt, tálba helyezve egy ízletes, gesztenyére emlékeztető finomságot kapunk. A sulyomot késsel felvágva élvezhetjük, felfedve édes, fehér belső részét. Zsenge állapotában nyersen is fogyasztható, főzés nélkül. Emellett a sulyomból különleges kézműves csokoládé, ízletes tészta, frissítő sör és zamatos lekvár is készíthető, így a gasztronómák számára igazi kincset jelent.

Sarudon, a Sulyom Tájétterem étlapján egyébként egy ötfogásos menü desszertjeként is kínálják "A Tisza-tó tüskékbe zárt szívét". A házi készítésű SULYOM-desszert, vagy ahogy a séfek hívják, a "SULYOMISU", erdei gyümölcsragúval és levendulás málnasorbettel érkezik - egyszerre játékos utalás a tiramisura és tisztelgés a Tisza-tó különleges növénye előtt.

Related posts