A tavalyi év legkedveltebb reggeliző helye, a Pebbles, most izgalmas újítással rukkolt elő: egy különleges török vacsoramenüt kínál. Fedezd fel velünk ezt az ínycsiklandó újdonságot!

2024-ben az a cikk aratta a legnagyobb sikert, amelyben egy apró, de annál bájosabb török brunch helyet mutattunk be. A Bródy Sándor utca szívében, egy varázslatos belső udvarban megbúvó The Garden Café kétségkívül a város egyik legkellemesebb zugának számított. Sajnos, nemrégiben elhagyták a Brody House-t, de hála az égnek, a belvárosban új, ízlésesen berendezett étterem nyílt, ahol nemcsak reggelizni lehet, hanem vacsorázni is, minden olyan minőségben, amit már megszoktunk tőlük. A hely hangulata és a kínálat továbbra is lenyűgöző, így biztosak vagyunk benne, hogy új otthonukban is sokan felfedezik majd a török reggelik varázsát.
A városunk gíroszozókkal van tele, de ha török éttermet keresünk, csak néhány kivételt találunk. Ennek az okát sokan találgatják, pedig aki már járt Törökországban, tudja, hogy a török gasztronómia elképesztően változatos és lenyűgöző. Az utóbbi évtizedben pedig a török konyha éppúgy modernizálódott, mint a mi sajátunk. Isztambul, a hihetetlen infláció ellenére, tele van izgalmas éttermekkel, a klasszikus ízektől kezdve a modern újításokig. Itt az ideje, hogy Budapest is egy újabb török étteremmel gazdagodjon!
Merve, a Pebbles megálmodója, már jó ideje Magyarországon él, és mindig is egy török étterem megnyitásáról álmodozott. Bár a szükséges tőkéje hiányzott, nem adta fel, és kicsiben kezdett el dolgozni, kreatív együttműködésekkel. Elsőként egy divatmárkával indított közös pop-up projektet, tavaly pedig a Brody House konyháját vette birtokba. Itt a klasszikus török reggelik modern interpretációjával varázsolta el a vendégeket, akik egész nap élvezhették különleges ételeit.
Már régóta dédelgetett álma volt, hogy saját éttermet nyisson, és az elmúlt évben Merve folyamatosan azon dolgozott, hogy ezt megvalósítsa. A Paulay Ede utcából egy tágasabb helyre költözve alakították át Leila's éttermét, hogy néhány héttel ezelőtt megnyithassa a különleges koncepcióval rendelkező Pebbles-t. Merve az anatóliai İzmirben nőtt fel, ahol gyerekkorában rengeteg időt töltött az Égei-tenger partján. Az éttermében az ott megélt élmények hangulatát szerette volna megeleveníteni. És valóban, amikor beléptünk, azonnal egy ízlésesen berendezett, klasszikus török/görög tengerparti étterem érzése fogott el minket, minden háttérinformáció nélkül. A fehér falak és a nyers téglák, az egyszerű natúrfa bútorok, a gyertyák lágy fénye és a friss virágok egy varázslatos világot teremtettek, még az esős áprilisi pesti belváros ellenére is.
A belső tér megtervezését gondosan és tudatosan alakították ki, ahol minden részlet a harmóniát szolgálja. A bútorok és dekorációk mellett még a tányérok és csészék is fiatal tehetségek keze munkáját dicsérik, akik Merve szoros baráti közösségének tagjai. A "Pebbles" név, ami angolul 'kavicsokat' jelent, nem csupán egy szimbolikus utalás a környék gyönyörű tengerpartjára, hanem reflektál azokra az éttermekre is, amelyek szinte a kavicsok között helyezkednek el, így teremtve meg a különleges, helyi hangulatot.
Az étterem merészen lép ki a hagyományos keretek közül: reggelizni és vacsorázni lehet, de ebédelni nem. A különlegesség az, hogy a reggeli fogások egész délután, fél 4-ig rendelhetők, míg a vacsorát csak szerdától szombatig kínálják, heti négy alkalommal. Merve említi, hogy a jövőben terveznek egy újabb nyitvatartási napot, de a hétfőtől vasárnapig tartó folyamatos nyitva tartás nem szerepel a terveik között. A filozófiájuk középpontjában a feltöltődés és a tanulás áll, ezért mindig fenntartanak két olyan napot, amikor az esti főzés elmarad.
A konyha legújabb izgalmas felfedezése, hogy teljes mértékben elkerülik a hús felhasználását – de a vegán életmódot nem tolják az arcunkba. Merve szerint az égei-tengeri konyha egyébként is bővelkedik olívaolaj alapú fogásokban, ami azt jelenti, hogy a helyi zöldségeket zöldségekkel kombinálják. Az ottani kedvező éghajlat és a kiváló talajminőség pedig nem kedvez az állattartásnak, így a vegetáriánus alternatívák valóban a legjobb választások.
Szerinte a megfelelő fűszerezés segítségével olyan ízélményt lehet létrehozni, amely azt a benyomást kelti, mintha az ember húst fogyasztana, még ha valójában nem is teszi. Ezt egyébként alátámasztja a tapasztalatunk is. A lahmacunnal már a felénél jártunk, mire észrevettük, hogy a fűszeres paradicsomos krém nem tartalmaz darált bárányt, hiszen a hús ízének hiánya egyáltalán nem volt érezhető. A vegán jelleg egyáltalán nem tolakodó: az étlap tele van izgalmas és változatos fogásokkal, hogy bárhányszor is átnéztük, nem tűnt fel, hogy a felsorolt hozzávalók között hiányzik a hús.
Az étlap a legfrissebb gasztronómiai irányzatokat tükrözi: a kínálat viszonylag kompakt, és inkább kisebb adagokra koncentrál, ám nem a hagyományos kis tányéros megoldást követi. Ez a megközelítés inkább arra a növekvő igényre reagál, hogy a vacsora végén nem szükséges túlzottan teleetni magunkat. Egy előétellel és egy főétellel bőven elegendő lehet a jóllakottság eléréséhez. Ha azonban valaki igazán éhesen érkezik, akár két kisebb fogást, vagy egy nagyobb ételt is bátran választhat.
Az étlap rendkívül változatos és szezonális, hiszen kéthavonta frissítik a kínálatot, hogy mindig a legaktuálisabb zöldségekkel és gyümölcsökkel állhassanak elő. Az ételek megalkotásakor tiszteletben tartják a hagyományokat, ugyanakkor bőségesen merítenek a modern technikákból és tálalási megoldásokból. Bár az éttermükben sok fogás İzmir környékéről származik, ez nem jelenti azt, hogy csak erre a régióra korlátozódnának. Például a lahmacun, mely az egész Törökországban népszerű utcai étel, és a mücver, egy ízletes tócsnijellegű finomság, amit a török háziasszonyok szívesen készítenek, mind részei a választéknak. A menüben szereplő articsóka pedig különösen figyelemre méltó: modern tálalásának köszönhetően messze eltér a hagyományos isztambuli meyhanékban megszokottaktól. A desszertötletek is a Pebbles egyedi filozófiájának jegyében születnek, amelyek szintén hozzájárulnak az étterem különleges karakteréhez.
A természetesség rendkívül fontos: ha valami nagyon nincs nálunk, azt Törökországból hozzák, de cél, hogy helyi termelők friss zöldségeivel dolgozzanak, és a lehető legtöbb dolog a konyhán készüljön. Az ételek nincsenek túlcifrázva, egy-egy fogás csupán pár komponensből áll, és a tálalás is ezt a letisztultságot követi. Na meg persze az itallap is, a Pebblesben ugyanis natúr borokat találunk, de van házi készítésű kombucha is. A borok több beszállítótól érkeznek, vannak közöttük hazai, török, de olasz vagy szlovén tételek is, és szintén viszonylag gyakran cserélődnek, szépen összefonódva az étlappal. Mivel a vendégmentes napokat a csapat fejlődésre használja, nyugodt szívvel kérdezhetjük bor ügyben is a felszolgálókat, sokat tudnak az ételekről és a borokról is.
Bár nagyon szomorúak vagyunk amiatt, hogy a Bródyban már nem kapható a reggeli spenótos gözleme, ugyanakkor hatalmas örömmel tölt el, hogy a The Garden Café újra megnyitotta kapuit. A megszokott reggeli finomságok mellett most egy rendkívül vonzó és izgalmas vacsorakoncepcióval is várják a vendégeket. Még ha nem is váltogatnák kéthavonta a menüjüket, akkor is gyakran látogatnánk őket!