Húsvéti sonka vásárlás előtt állsz? Akkor van néhány fontos dolog, amit érdemes figyelembe venned! - Agro Napló

A húsvéti ünnep közeledtével egyre többen keresik a boltok polcait, hogy felfedezzék a különféle pácolt sonkákat és termékeket. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének (ÉTTI) igazgatója, szakmai útmutatással segíti a fogyasztókat a pácolási eljárások világában való eligibilis tájékozódásban, és hasznos vásárlási tanácsokkal látja el őket, hogy a húsvéti asztal valóban különlegessé válhasson.
Friedrich László rámutat, hogy fontos különbséget tenni a gyorspácolás és a hagyományos, lassú pácolás módszerei között. A gyorspácolás során a termékek páclé-tartalma jelentősen magasabb, általában 20-40%-ra tehető, szemben a hagyományos eljárással készült élelmiszerekkel. Az ilyen módon készült termékek gyakran olcsóbbak, állományuk lágyabb, és könnyebben rághatók, ugyanakkor a páclé arányának növekedésével a tápanyag- és fehérjetartalom csökken, így ezek a gyorspácolt sonkák kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a hagyományos pácolású változatok - áll a MATE legfrissebb közleményében.
A gyors pácolási eljárással készült sonkák meleg vagy forró füstöléssel készülnek, ami 60-80 Celsius-fokra történő, néhány óráig tartó füstöltést jelent. Ennek az előállítási folyamatnak a következményeképpen a termék maghőmérséklete általában nem éri el a 72 Celsius-fokot, ezért ezeket a típusú termékeket fogyasztás előtt minden esetben meg kell főzni. A hagyományosan pácolt sonkák esetében hideg - tehát 20 Celsius-fok alatti - füstölésről van szó, a hosszú, több napig tartó folyamat következtében az élelmiszer nyers jellege megszűnik, vásárlás után azonnal fogyasztható tojással, zöldségekkel.
A szakértő véleménye alapján, ha az ár-érték arányt vizsgáljuk, megállapítható, hogy a gyorspácolásos eljárással készült termékek olcsóbb alternatívát kínálnak. Ugyanakkor, ha a hagyományos pácolással készült sonkákat vesszük figyelembe, a tömegvesztés következtében a húsfehérje koncentrációja magasabb, ami különleges ízélményt és gazdagabb tápértéket eredményez.
A MATE szakértője néhány hasznos tanáccsal is ellátta a vásárlókat. Mint mondta, mindenképpen fontos, hogy az ember vásárlás előtt nézze meg alaposan a termék címkéjét. Pontosan mi a termék megnevezése, mi a szavatossági ideje, fogyasztás előtt meg kell-e főzni vagy sem. A hazai sonkák kiváló minőségben készülnek, ezért a MATE intézetigazgatója arra buzdít, hogy a vásárlók minden esetben válasszák a hazai termékeket.
A termék származása kulcsfontosságú, akárcsak a feldolgozási eljárás helyszíne. Ha egy hazai gyártású sonkát választunk, akkor garantáltan kiváló minőségű terméket teszünk a bevásárlókocsinkba.
- Friedrich László tájékoztat minket.