Készíts különleges ízélményt egy egészben sült karfiol pikáns variációjával, melyet narancsos tahinivel és friss almás tabuléval tálalunk. Ez a fogás nemcsak ízletes, hanem látványos is, és remekül illik bármilyen étkezéshez. Az édes narancs és a krémes t

A pikáns, egészben sült karfiol narancsos tahinivel és almás tabuléval való elkészítése során először a quinoát háromszoros mennyiségű sós vízben kezdjük el főzni. Amint a szemek teljesen magukba szívják a vizet, lekapcsoljuk a tűzhelyet, és a quinoát lefedve hagyjuk gőzölődni, hogy még ízletesebb és puhább állagot érjünk el.
A retket és az almát kis kockákra, az újhagymát pedig vékony karikákra vágjuk és egy keverőtálba szórjuk. A petrezselymet felaprítjuk és ez is mehet a keverőtálba, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk az olívaolajjal, valamint a citrom reszelt héjával és kifacsart levével. A bébispenótot bő, sós, forrásban lévő vízbe dobjuk pár másodpercre, majd leszűrjük és ezt is hozzákeverjük a zöldséges alaphoz a megpuhult quinoával együtt. Alaposan elkeverjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
Az egészben sült karfiol elkészítéséhez először a karfiolfejet egy nagy fazék forrásban lévő, sós vízbe helyezzük, ahol körülbelül 5 percig blansírozzuk. Ezt követően a tisztított zellergumót, a karalábét és a répát 1-2 cm-es kockákra felkockázzuk. A zöldségeket egy sütőpapírral kibélelt tepsire szórjuk, majd bőségesen meglocsoljuk olajjal. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összekeverjük, hogy a fűszerek mindenhol egyenletesen eloszoljanak.
A karfiolra kerülő páchoz a puha margarint egy tálban kikeverjük a szójaszósszal, a tahinivel, az olívaolajjal, a reszelt fokhagymával, sóval, borssal, a currypasztával és a csípős pasztával. Az előfőzött karfiolt a felkockázott gyökérzöldségek mellé tesszük a tepsire és alaposan lekenjük a páccal. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük gőzfunkción, és kb. 30 perc alatt készre sütjük a zöldségeket.
Javaslat: Ha marad egy kis adag a karfiolhoz használt ízletes pácból, ne habozz, és készíts belőle egy ropogós csicseriborsót! Ezzel nemcsak az ételt variálod, hanem egy új, ízletes falatot is varázsolsz az asztalra!
A narancsos tahinihez a narancs levét kifacsarjuk, majd leturmixoljuk a tahinivel, a fokhagymával, sóval és borssal együtt.
A megsült gyökérzöldségkockákat egy tálba helyezzük, majd hozzáadjuk a margarint, a zabtejet, valamint a sót és borsot. Ezután egy botmixer segítségével simára turmixoljuk az egészet. Ha még gazdagabb, krémesebb állagot szeretnétek elérni, bátran szűrjétek át a masszát!
A kész pürét kikenjük egy tányérra, rakunk rá egy szeletet a sült karfiolból, pakolunk mellé a tabuléból, végül pedig meglocsoljuk az öntettel és szórunk rá egy kis felaprított petrezselymet is.