Idén a Balaton fagyija egy különleges ízvilággal bővült: kecskesajtos ízesítéssel gazdagodott!

A szakértő zsűri délelőtt kóstolta végig a megmérettetésre benevezett 17 balatoni fagyizó és cukrászda 31 fagylaltkölteményét.
A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét - fogalmazott Fekete Tamás, a versenyt szervező és zsűrizésben résztvevő Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.
Kifejtette, hogy idén is alapos és szigorú kritériumok szerint vizsgálták a nevezett fagylaltokat. Az íz világának gazdagsága, az állag tökéletessége, a megjelenés esztétikája, valamint a kreatív újítások mind kulcsszerepet játszottak a végső döntés meghozatalában.
- tette hozzá.
Az utóbbi évek eseményeire alapozva kijelentette, hogy a győztes fagylalt nem csupán a készítője számára hoz elismerést, hanem valószínűleg a nyári szezon legnépszerűbb édességévé is fog válni a Balaton partján. Az eddigi díjazott fagylaltozók igazi turista "zarándokhellyé" alakultak – tette hozzá.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, a zsűri tagja a versenyt értékelve elmondta, hogy idén is nagyon erős volt a mezőny. Mint kifejtette, a többség természetes és minőségi alapanyagokból készítette el a versenymunkáját, és legtöbbször a területre jellemző helyi alapanyagokat is felhasználták.
A verseny szervezői bejelentették, hogy a győztes fagylalt receptje mostantól bárki számára elérhető és szabadon felhasználható. Ennek köszönhetően az üdülőrégió bármely cukrászdája vagy fagylaltozója saját ízlésére szabhatja ezt a különleges finomságot - hangzott el az eredményhirdetésen.
A versenyen három cukrászda különdíjban részesült: a balatonmáriafürdői Pingvin Fagyizó és Cukrászda Vad szerenád nevű kreációja, a balatonszemesi Margaréta Fagyizó Nem norMálna nevű kreációja és a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Füred kincse nevű kreációja.
Éskovács Péter, a BTSZ sajtófelelőse az MTI-nek nyilatkozva elárulta, hogy tavaly május és szeptember között összesen 20 ezer gombócnyi nyertes fagyit értékesítettek. Kiemelte, hogy a tavalyi győztes fagyizó nyári időszakon kívül is 15-20%-kal megnövekedett vendégforgalma tapasztalható az előző évhez képest.