Érdekes információ látott napvilágot a fahéj kapcsán, amelyet szakértők osztottak meg. Kiderült, hogy bizonyos embereknek ajánlott elkerülniük ennek a fűszernek a fogyasztását.


Egymásnak ellentmondó információk keringenek az interneten a kedvelt illatos őszi-téli fűszerről, a fahéjról. Egyesek szerint pattanásokat okoz, mások viszont pont az ellenkezőjét állítják, szerintük igazi csodaszerről van szó. Nézzük, mi is az igazság!

A fahéj kétségtelenül nagyon egészséges, de csodát azért nem csinál: hiába kering az interneten az az információ róla, miszerint segíthet az akne megszüntetésében, valójában ez nem igaz - állítja a Doctor Dray nevű szakember TikTok-oldalán.

"A fahéj határozottan gyulladáscsökkentő hatású. Lehetséges, hogy jótékony hatással van a vércukorszint szabályozására, de nem növeli a kollagéntermelést, nem szünteti meg a pattanásokat, és nem is okoz pattanásokat" - idézi szavait a Mirror.

A banán egy kis fahéjjal remek alternatíva lehet a sós és cukros snackek helyett, ugyanakkor nem szabad csodaszerként tekinteni rá. Sőt nem árt óvatosnak lenni vele, tartalmaz ugyanis egy cinnamaldehid nevű vegyületet, ami bőrre kerülve akár bőrpírt is okozhat az érzékenyebbeknél.

A banán is hozzájárulhat hasonló tünetek megjelenéséhez, és fogyasztása esetén akár rosaceát is provokálhat. "A kutatások alapján a rosaceával küzdő páciensek körülbelül 70%-a tapasztal rohamot, ha fahéjat fogyaszt. Ez a jelenség más fűszerekre is érvényes, különösen azokra, amelyek kapszaicint tartalmaznak, mint például a chili paprika."

A rosacea egy bőrprobléma, amely főként az arc középső részét célozza meg, és jellemzően hullámzó lefolyású, azaz időszakonként súlyosbodik, majd javul. Szakértői vélemények alapján ez a betegség bármely életkorban megjelenhet, és számos formában nyilvánulhat meg. Legtöbbször a 30-as éveinkben kezdődik, és kezdetben gyakran csak rövid ideig tartó arcpírral vagy bőrpírral mutatkozik, elsősorban az arcon, a homlokon, az állon vagy az orron.

"A nap, a forró italok, a csokoládé, a fűszeres ételek és az alkohol súlyosbíthatják a rosaceát. Azt azonban kevesen tudják, hogy a hideg és a formaldehidet tartalmazó ételek is hatással lehetnek a rosaceára" - magyarázta Vivian Shi egyetemi docens.

A szakirodalom szerint egyes ételek, különösen a niacinban bővelkedők, mint például a kagyló, tonhal, mogyoró és baromfi, bőrérzékenységre hajlamos egyéneknél reakciókat indukálhatnak. Ezek az élelmiszerek serkenthetik a bőrben található Langerhans-sejteket, ami a prosztaglandinok felszabadulását vonja maga után.

Ezek a vegyületek gyulladást, bőrpírt és irritációt válthatnak ki. Dr. Shi hangsúlyozza a rosacea étrendi kutatásának megállapításait, amelyek szerint a tanulmány rávilágított arra, hogy a tejtermékek rendszeres fogyasztása összefüggésben áll a bőrpír, a kiütések és az akné-szerű tünetek ritkább megjelenésével a rosaceás páciensek körében.

Related posts