Cellezzünk, de mikor és hogyan érdemes ezt megtennünk? Az időzítés és a módszer kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy a legjobb eredményeket érjük el. Fontos, hogy először is megértsük, miért is szeretnénk cellezni: a szórakozás miatt, vagy esetleg a szaktudá


Örömmel tapasztaljuk, hogy a termelői közösségben egyre többen használják a "cellezés" kifejezést a szárbontásra, amely a BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó elismerésének köszönhető. E büszkeségünk mellett azonban tudatában vagyunk a szakmai felelősségünknek is, így összegyűjtöttük a legfontosabb ajánlásainkat arra vonatkozóan, mikor és hogyan célszerű egy szárbontót hatékonyan alkalmazni – és mikor érdemes elkerülni a használatát.

A legnagyobb területen termesztett növényeink, mint például a kalászosok, kukorica, napraforgó és őszi káposztarepce, hektáronként akár 8-10 tonnányi szerves anyagot hagynak maguk után. Ez a jelentős biomassza rendkívül gazdag tápelemtartalommal rendelkezik, melynek egy része a betakarítás során eltávolításra kerül, míg a megmaradt rész, megfelelő tarlóhántás mellett, visszajuttatható a talajba. Ezzel nemcsak a talaj termékenységét növeljük, hanem hozzájárulunk a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokhoz is.

A szakszerű szárbontás révén a szalma tápanyagtartalma mobilizálható, így akár több tízezer forintnyi értékű elem kerülhet vissza a talajba hektáronként, javítva a talajszerkezetet, a vízmegtartó képességet és hosszú távon a jövedelmezőséget is. Ezzel szemben a szalma - sok talajtaposással is járó - elszállítása a területről talajszerkezet-romláshoz és tápanyagveszteséghez vezet, amit a szalma piaci ára jellemzően nem kompenzál.

A hátrahagyott szerves anyagok hasznosítása már az aratás során kezdetét veszi. Kulcsfontosságú, hogy a kombájn ne csupán levágja a növényeket, hanem apróra is szecskázza, majd egyenletesen eloszlassa a szármaradványokat a földterületen. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a szalma később könnyen beforgatható legyen a talajba, elősegítve ezzel a lebomlási folyamatok elindulását. Ezen kívül a szalma legalább egyharmadát érdemes a felszínen hagyni, hogy természetes szalmakalapot képezzen!

A szármaradványok kétharmadának megfelelő mélységbe történő bekeverése és a mikrobiológiai készítmények célzott kijuttatása lehetővé teszi az irányított, gyors és hatékony lebontást. A folyamat eredményeként a szalma szerves alkotórészei beépülnek a talajba, humusz képződik, amely hosszú távon javítja a talajszerkezetet és a vízháztartást.

A kiváló minőségű szárbontók élő mikroorganizmusok sokaságát tartalmazzák, és mint minden élőlény, ezek is csak egy bizonyos hőmérsékleti határig bírják a meleget. Amikor a nyári hőségben a talaj hőmérséklete eléri a 60 °C-ot, a fehérjék szinte azonnal kicsapódnak, így a szárbontó anyagok hatékonysága drámaian csökken. Ez a klímaváltozás által előidézett extrém hőség olyan veszélyes helyzetet teremt számukra, mint amikor egy autóban, a napon hagyott gyermekek vagy kutyák szenvednek a hőségtől. Mit tehet ilyenkor egy gazda, aki már betakarította a gabonáját vagy a repcéjét, és készen áll a szárbontásra, de a hőség tombol? A legjobb megoldás a várakozás. Türelmesen, a megfelelő időpontig, amikor a körülmények kedvezőbbé válnak.

A szétterített, finomra szecskázott szalma takarja és szigeteli a talajt, mint a falevelek az erdőben. Alatta pára képződik, ami támogatja a talajéletet. Ilyenkor nincs más teendő, mint megvárni az érdemi mennyiségű csapadékot: figyelni az előrejelzéseket, és amint elegendő esőt ígérnek, egyeztetni a szármaradványbontót forgalmazó cég területi képviselőjével és gyorsan megrendelni a megfelelő készítményt.

A szárbontás időpontja rugalmasan módosítható, akár az őszi, sőt, extrém esetben még a tavaszi vetésekig is. Ráadásul, ha talajoltó készítményekkel együtt alkalmazzuk a szármaradványbontókat, azok kölcsönhatása jelentősen erősödik.

A gyors válaszadás és a precíz időzítés terén elkötelezettek vagyunk, és ezt nem csupán a BactoFil® CELL kiemelkedő mikrobiológiai gyökér- és szármaradványbontó készítményünk garantáltan magas minőségével, hanem villámgyors kiszállításunkkal is tükrözzük. Ráadásul, a gondos termékfejlesztés eredményeként a BactoFil® CELL az év különböző időszakaiban melegtűrő, illetve hidegtűrő baktériumtörzsek kombinációját kínálja, ezáltal segítve a felhasználók rugalmas és hatékony alkalmazását.

A szárbontó kezeléssel a betakarítás után visszamaradt növényi maradványok irányított mikrobiológiai bontását, a bennük szerves kötésben lévő makro-, mezo-, mikroelemek feltárását végezzük és a talaj szervesanyag-tartalmát növeljük. Az erre a célra izolált és szelektált törzseket közvetlenül a szármaradványokra permetezzük a tarlón, majd egyenletesen a talaj felső - mikrobiológiai szempontból legaktívabb - rétegébe keverjük. A szárbontó mikrobái képesek az intenzív bontási folyamatot megindítani, amibe később az őshonos mikrobák is bekapcsolódnak.

A szárbontásra kifejlesztett, 2008 óta elérhető és bizonyítottan kiválóan működő BactoFil® CELL egyedülálló mikrobiológiai gyökér- és szármaradványbontó készítmény jelentősen meggyorsítja a szár- és gyökérmaradványok elbomlását. Mikroorganizmusai elbontják a növénymaradványok cellulóz- és hemicellulózrostjait, így a bennük lévő tápanyagok jelentős része a következő kultúra számára felvehetővé válik, továbbá megkötik a légköri nitrogént is (műtrágya-megtakarítás). A készítmény csökkenti a növénymaradványokból a talajba került kórokozók életterét, visszaszorítja a szaporodásukat, ezáltal a következő kultúráknak kisebb fertőzési nyomással kell megküzdeniük (hatékonyabb növényvédelem). Az elbomlott rostok megkönnyítik a talajművelést, hiszen a talajközeli szármaradvány morzsalékos állagúra bomlik, a talajmunkák üzemanyagköltsége lényegesen csökken.

Az AGRO.bio BactoFil® CELL termékét egyedülálló és precíz gyógyszergyártási technológiával készítjük, amely a Kárpát-medencében természetesen előforduló baktériumtörzsekre épít. A gyártási folyamatunkat az ISO 9001:2015 minőségirányítási és az ISO 14001:2015 környezetvédelmi irányelvek szigorú követelményei szerint végezzük, biztosítva ezzel a kiváló minőséget és a fenntartható gyakorlatokat.

Az AÖP-ben 2 pontot ér a BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó használata. Ökológiai gazdálkodásban is felhasználható készítmény.

A BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontót 1 l/ha dózisban, 200-400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva közvetlenül az egyenletesen felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Ha BactoFil T-Jettel végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A talajmunkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítve egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Forduljon területi szaktanácsadó kollégáinkhoz, akik örömmel segítenek Önnek, legyen szó szakmai támogatásról, gyors szállításról vagy legfrissebb akcióink iránti érdeklődésről. Kattintson ide, és vegye fel velünk a kapcsolatot!

Related posts