Az orvos figyelmeztet: 6 étel, amit soha ne fogyassz el, ha lejárt a szavatossága!


Vannak olyan élelmiszerek, amelyek szavatossági idejük lejárta után is biztonságosan fogyaszthatók - bár a minőségük esetleg romlik -, de vannak mások is, amelyek komoly veszélyt rejtenek. Dr. Cynthia Odogwu, amerikai háziorvos, a Real Simple számára összeállította azt a hat terméket, amit semmiképpen ne egyél meg, ha lejárt a szavatosságuk - ezeknek inkább a kukában a helyük!

A friss húsok, mint a csirke, marha és sertés esetében rendkívül fontos, hogy a lejárati dátumot mindig tartsuk szem előtt – figyelmeztet Odogwu. Ha ezeket a termékeket a megadott időpont után fogyasztjuk, könnyen megromolhatnak, és olyan káros baktériumok, mint a szalmonella vagy az E. coli szaporodhatnak el rajtuk, amelyek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

A nyers hal, akárcsak a nyers hús, komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokat rejthet magában. A romlott halfilé egyértelmű jelei közé tartozik a nyálkás textúra és a zavaró, vegyszeres szag, amely inkább a tisztítószereket idézi fel, mintsem a friss tengeri élőlényeket.

A fogyasztásra kész felvágottakat azonnal ki kell dobni, miután lejárt a szavatosságuk - figyelmeztet a szakember. Ugyanis Listeriával szennyeződhetnek, amely még hűtés közben is tovább szaporodhat. Minden olyan felvágott, amely gyanúsan szürke vagy zöld színű, vagy a szokásosnál nyálkásabb, lejárt.

Dobd ki az előre csomagolt, fogyasztásra kész salátákat, amint lejárt a szavatossági idejük - mondja Dr. Odogwu. Ahogy közeledik a lejárati dátum, úgy nő a bennük lévő baktériumok mennyisége. Ezek a baktériumok a saláta megromlását és megbetegedést is okozhatnak. Figyelj a dobozon található dátumra, és ha a csomagolt salátákat új dobozba teszed, írd fel a lejárati dátumot filctollal, nehogy elfelejtsd.

A pasztőrözött sajtokat is el kell távolítani a hűtőből a lejárati idő letelte után, mivel ezek is kockázatot jelenthetnek a Listeria baktérium szennyeződés miatt. Ez a figyelmeztetés szinte valamennyi friss sajtfajtára igaz, beleértve a brie-t, fetát és a queso frescót is.

A nyálkásodó vagy jelentősen elszíneződött gombákat azonnal ki kell dobni, mivel baktériumokat hordozhatnak - esetleg olyan toxinokat, amelyek súlyos ételmérgezést, botulizmust, vagy még rosszabbat okozhatnak. A gombák tárolásának legjobb módja, ha papírzacskóban, papírtörlővel bélelve, hűtőszekrényben tartod őket, hogy ne szívják magukba a nedvességet, és ne romoljanak meg túl gyorsan.

Related posts