A szaloncukor története: magyar hagyomány vagy külföldi gyökerek? A szaloncukor, a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen kelléke, sokak számára a családi tradíciók és az ünnepi hangulat szimbólumává vált. De vajon honnan ered ez az édes különlegesség? A kér
A szaloncukor nem hivatalos hungarikum, de magyar szokás. Története a francia fondant-tól a német karácsonyi hagyományokig vezet.
A szaloncukor, habár nem található meg a Magyar Értéktárban, ezért technikailag nem minősül hungarikumnak, mégis, ha a magyar találmányok között keressük a helyét, bizonyos aspektusokból elmondható, hogy igenis köthető hazánkhoz. Mint karácsonyfadísz, amely egyben ízletes édesség is, a szaloncukor valószínűleg a magyar hagyományok szerves része, így joggal nevezhetjük egyedi magyar szokásnak.
A szaloncukor különleges édesség, amelynek gyökerei a francia fondant-ra nyúlnak vissza, amely már a XIV. században is népszerű volt, és sokféleképpen készítették. A fondantot egy túltelített cukorléből alkotják, majd gyakran csokoládéval is bevonják, így egy igazán ínycsiklandó finomság születik. Bár a fondant és a karácsonyfára akasztott édességek hagyománya nem csupán Magyarország sajátja, a szokás valószínűleg Németország közvetítésével érkezett hazánkba a XIX. század elején, amikor a karácsonyfa ünnepe is megjelent a magyar családok életében.
A szaloncukor első előfordulása Magyarországon a XIX. század végére tehető, amikor először kézzel készítették, és az édesség gyorsan népszerűvé vált a magyar polgári családok körében. Stühmer Frigyes cukorgyárában 1883-ban kezdtek el gépi alapú szaloncukorgyártást, majd egyre többféle változata jelent meg, csokoládéval bevonva vagy más ízesítésekkel.
A szaloncukor története során évtizedek alatt számos új íz és változatos elkészítési módszer jelent meg. Az 1930-as években debütált a csokoládéval bevont változata, míg az 1970-es években a zselés szaloncukor hódította meg a vásárlók szívét. A szaloncukor iránti érdeklődés folyamatosan növekedett, és napjainkra a magyar háztartások évente több milliárd forintot költenek ennek a különleges édességnek a beszerzésére.
Bár a szaloncukor története több nemzethez is köthető, az biztos, hogy a magyar karácsonyi hagyományok elválaszthatatlan részévé vált. A szaloncukor mára számos fajtával és ízváltozattal bővült, így mindenki megtalálhatja azt a fajta szaloncukrot, ami számára a legfinomabb.